Konseptet "Everesting" er enkelt. Du kan velge deg hvilken som helst oppoverbakke, og sykle den igjen og igjen til din sykkelcomputor teller 8848 høydemeter. Langfredag fikk Nittedal sin første Everesting gjennomført opp Stasjonsveien. Ståle Nilsen syklet opp og ned bakken 62 ganger.
Det er en enkel tanke. Du skal sykle like mange høydemeter som Mount Everest er høyt. Det er en utfordring alle syklister drømmer om å gjennomføre. Men drømmen er brutal. Det er ikke hvermannsen som klarer å gjennomføre den. Per dags dato finnes det 4 465 godkjente forsøk. Ifølge den offisielle Hall og Fame for Everesting er under 100 av disse er gjennomført i Norge. I påsken fikk Nittedal sin første.
Langfredag brukte Nittedal-sønnen Ståle Nilsen på å sykle opp og ned, og opp og ned, og opp og ned Stasjonsveien 62 ganger. Han begynte turen klokken 06.40. Med et fullført oppdrag litt over klokken 21 brukte han 15 timer på sitt vellykkede Everesting-forsøk.
Til daglig er Ståle student ved Norges toppidrettsgymnas på Kongsvinger, og syklist for Glåmdalen Sykleklubb. Men han begynte sin karriere i CK Nittedal. På grunn av en amputert sesong måtte han finne seg en annerledes utfordring.
– Everesting er en morsom sak. Tenkte jeg skulle bruke påsken på å gjennomføre den utfordringen. Egentlig skulle jeg sykle på lørdag, men det var jo meldt så fint vær i dag, så det fikk bli langfredag. Det passer jo egentlig bedre!
Ståles mamma Mette Nilsen følger med på sidelinjen.
– Jeg har ikke spurt ham om hvordan han føler seg, tror ikke jeg skal la han tenke på at han er trett nå, sier hun. I tillegg til å være supporter, fotograf er hun også bakkemannskap i en og samme person.
Ståle selv er konsentrert, og tar en og en tur opp med stor grad av kontroll. Han holder seg til planen om å sykle hver runde opp og ned på omtrent 14 minutter.
Pappa Claus Nilsen følger med sønnen opp og ned noen ganger. Han er langt unna en Everesting, men hans sykkelcomputer viser 79,6 kilometer og 2649 høydemeter.
- Jeg er fornøyd med min innsats, med bøyer meg i støvet for Ståle, sier en litt sliten Claus.
(bilde Claus Nilsen)
For hver runde får Ståle noen oppmuntrende ord. Gjerne med litt svart humor. "Hvis du ikke spyr, svimer av eller dør; fortsett". Selv for en godt trent syklist er Everesting en mental utfordring.
– Det sitter mye i hodet, forteller mamma Mette Nilsen. Selv om vi må gi ham drikke og mat for at kroppen skal ha nok energi, for det er en lang tur, så handler det mest om alt hva en har i hodet. Å gå bevisst inn i smerten og være der en lang stund. Å fortsette og sykle med smerte, fordi en ønsker det.
Ståle er en mann av sitt navn. Etter 52 runder sier han:
– Jeg kjeder meg!
Noen runder senere viser det mentale spøkelset seg, og Ståle uttaler:
– Skjønner ikke helt hva jeg bruker livet mitt på!
Så sykler han opp bakken, vender på toppen, ruller ned, vender ved bussholdeplassen og setter av opp bakken igjen.
(Video @Emmakristine90)
De siste timene av forsøket vokser antallet tilskuere langs Stasjonsveien. Både kjente og ukjente heier Ståle opp og frem, og opp igjen. Ryktet har gått om at det er noe litt spesielt som skjer i #SykkelbygdaNittedal.
(Video @Emmakristine90)
Litt etter klokken 21 var Ståle, ifølge Hall og Fame for Everestings, den 100ede personen i Norge som fullført en Everesting. Da hadde han syklet 277 km de siste nesten 15 timene, og brukt 7817 kalorier.
Nå er det flere, enn pappa Claus, som bøyer seg i støvet. Eller sier "Chapeau!" som det heter på sykkelspråk.
(bilde @Emmakristine90)
Vil du prøve deg på å gjennomføre en Everesting? @EFCT skal gjennomføre en vEverasting på Zwift den 27. juni, til inntekt for Hope for Justice.
Du kan lese om uttrykket "Chapeau" i Store norske leksikon.
Hall of Fame: https://everesting.cc/hall-of-fame/#/ride
Comments